Poeter 2022

Abdul Hamid Sibai

Abdul Hamid Sibai

Föddes i Syrien 1953. Han studerade jordbruksteknik och tog examen från Damaskus universitet. Abdul var tidigt intresserad av litteratur och poesi och publicerade sina första dikter i tidningen Al-Orouba 1972. Sen dess har hans dikter kunnat läsas i många arabiska tidskrifter, bland andra Al-Minbar Al-Arabi, Al-Jisr och Rania. Hans första böcker utkom 1983. Abdul Hamid har deltagit i många arabiska poesifestivaler och han har också hållit många egna poesikvällar. Den senaste var på Irakiska kultursällskapet i Jönköping. Han har givit ut tre egna poesiböcker samt översatt Víctor Rojas Ordet har ordet till arabiska. Han är en ständig och välkommen gäst på våra evenemang när vi har öppen mikrofon. Det var extra roligt att nu kunna välkomna honom som en av de inbjudna gästpoeterna detta år.

Adriana Hoyos

Adriana Hoyos

Föddes i Colombia men växte upp i Spanien. Numera bor hon i Madrid där hon arbetar som filmare och kulturarbetare. Hon är även grundare och chef för reklamproduktionsbolaget La Huella del Gato (Kattens spår). Adriana Hoyos har deltagit i en rad internationella posifestivaler i Danmark, Spanien, Egypten, Colombia, Italien, Makedonien och Serbien. Hennes dikter har översatts till albanska, arabiska, franska, engelska, italienska, serbiska, rumänska och nu även svenska. För två år sedan fick hon utmärkelsen International Literary Festival of Serbia Indija Pro Poet.

Darija Zilic

Darija Zilic

Föddes i Zagreb, Kroatien 1972. Där tog hon examen i historia och litteraturvetenskap vid Filosofiska fakulteten. Darija skriver poesi, prosa och essäer samt översätter samtida amerikansk och engelsk litteratur. Hon är även litteraturkritiker och publicerar sina litterära skrifter i olika tidskrifter och tidningar i hemlandet. Hennes dikter har översatts till många språk, bland andra italienska, albanska, bulgariska, turkiska, slovenska och engelska. Nu kan ni läsa hennes dikter på svenska för första gången.

Louise Halvardsson

Louise Halvardsson

Författare och scenpoet; hon föddes 1982 i Nässjö. Dikterna som hon bidrar med till poesifestivalen kommer ur senaste samlingen Vi är inte klara med varandra – mormordikter (Poesiwerken Publishing 2022). Hon debuterade 2007 med ung vuxen-romanen Punkindustriell hårdrockare med attityd som vann Författarförbundets debutantpris. Återkommande teman i författarskapet är identitet, sexualitet, relationer och den absurda vardagen. Hon samarbetar ofta med musiker, dansare, performance- och bildkonstnärer, bland annat Studio Silk Collective i Jönköping.


 

Maria Graiza Calandrone

Maria Graiza Calandrone

Föddes i Milano, Italien men bor numera i Rom. Hon debuterade 1994 med samlingen Illustrations och fick priset Eugenio Montale för debutanter. Året 1998 erhöll hon National New Writers Award med boken Pietra di paragone, en volym tillägnad minnet av hennes far Giacomo Calandrone, en frivillig kämpe i det spanska inbördeskriget och även författare till historiska och politiska essäer. Calandrones första roman publicerades 2011. Moderns tragiska beslut används av författaren i boken för att visa hur fördomar och tabun kan leda till att en oskyldig person döms till döden. Utan ilska och med extrem klarhet tolkar Maria Grazia Calandrone sin mors självmord som ett socialt mord. Maria säger om sig själv: Jag antar att jag är en poet. Eller rättare sagt en författare och dramatiker. Ja, jag har skrivit många böcker, både poesi och prosa. Ännu bättre sagt: Jag skrev böcker på musikalisk prosa, vanvettig prosa, med rytm och versfötter. Jag letar efter stoffets hemliga melodi.

Myriam Montoya

Myriam Montoya

Föddes i Bello, Antioquia, Colombia, 1963. Hon bor i Paris sedan 1994. Året 2004 gav hon ut en bok på franska vid namn Jag kommer från natten som var ett urval av hennes diktsamlingar Fugas, 1997 och Desarraigos, 1999. Myriams dikter har publicerats i olika litterära tidskrifter i Colombia, Kuba, Frankrike, Marocko, Mexiko, Spanien och Kanada samt i kollektiva antologier i Frankrike och Mexiko. Hon har också översatt en antologi av afrikansk poesi med franskt uttryck med titeln African Voices, 2001. Myriam har representerat sitt hemland vid en rad internationella poesifestivaler, bland andra, i Medellín, Colombia, Trois Rivières i Kanada och i Caracas, Venezuela.

Naeimeh Doostdar

Naeimeh Doostdar

Föddes i Teheran, Iran den 19 december 1977. Hon har en fil mag i persiska och litteratur vid University of Teheran. Naeimeh publicerade fyra böcker i Iran; tre novellsamlingar och en diktsamling. Efter valprotesterna i hemlandet 2009 fängslades hon för sin journalistik och sitt bloggande. Därefter blev hon tvungen att lämna Iran. Naeimeh kom till Malmö som gästskribent 2012-2014. Under den tiden publicerade hon diktsamlingen Så småningom gick jag inte hem som vann pris. Hon medverkar med en novell i antologin Blå svenska för Nowruz; Short Stories from Sweden 2015. Hon har även gett ut sin andra diktsamling på svenska Att ty sig till klumpen i halsen 2017. Numera arbetar hon som frilansjournalist med fokus på kvinnofrågor och politik.


Pablo Thiago Rocca

Pablo Thiago Rocca

Föddes i Montevideo, Uruguay, 1965. Han är författare, museiintendent och konstvetare. Pablo blev känd som poet med diktsamlingen Dikter och andra lögner (Poemas y otras mentiras (1989). Han har gett ut åtta diktsamlingar. Poesiböckerna Los suburbios de Dios (2000) och Nada (2009), Los cuadernos del Dios Verde (2021) har fått uppskattade recensioner av poesikritiker i hemlandet. Pablo Thiago har mottagit Onettis poesipris (2008 och 2019) och National Art Essay Prize från Kulturdepartementet i Uruguay (2004). Hans olika litterära verk har översatts till engelska, italienska, tyska och svenska. Numera arbetar Pablo Thiago Rocca som chef för Museo Figari i Montevideo sedan 2009.

Walter-Hermann Sayer

Walter-Hermann Sayer

Kallas Walle, föddes 1960 i Bierlingen, en liten by i sydvästra Tyskland. Han skriver både poesi och prosa och har givit ut flera böcker ända sedan 1984. Walle har vunnit flera priser för sin poesi. Den senaste diktsamlingen kom 2021 och i år har han publicerat en roman. Nu finns ett urval av hans dikter översatta till svenska. Hans poesi kännetecknas av enkelhet, ett öga för detaljer och de små saker som gör livet både värt att leva och samtidigt helt omöjligt. Dikterna innehåller ofta minnen från barndomen i och den vanlige mannens ganska mediokra förmåga till köttslig lust. Walle bor idag i utkanten av norra Schwarzwald. Ett område som är känt för en helt annan spis än poesi.

Zia Qasemi

Zia Qasemi

Afghansk poet och författare som är bosatt i Sverige sedan 2012. Han föddes 1975 i provinsen Behsud i Afghanistan. Zia flyttade till Iran tillsammans med sin familj 1985. Där tog han examen i filmregi på Iran Broadcasting University. I Teheran grundade han Afghanistans litteraturhus och var dess ordförande i tre perioder. Zia återvände till Afghanistan 2007 och arbetade för kommissionen för mänskliga rättigheter under en period. I sitt hemland var han även ansvarig för litteratur- och filmsidorna i tidningen Hasht e Sobh (Åtta på morgonen). Han undervisade också vid fakulteten för konst vid Kabuls universitet. Under sin litterära karriär har han vunnit flera priser och även varit domare i flera litterära evenemang. Zia har gett ut flera diktsamlingar och två romaner. Han har också gjort två dokumentärer och två korta fictionfilmer.