Poeter 2021

Alexander Carberry

Alexander Carberry

Fick förhinder.

Hussein Habasch

Hussein Habasch

Född i Afrin, Kurdistan men bor idag i Bonn, Tyskland. Hans poesi är översatt till 18 olika språk och publicerad i 15 egna böcker samt flera diktantologier. Han har deltagit i poesifestivaler över hela världen och spridit poesi i samtliga världsdelar. A Rose for the Heart of Life heter hans senaste bok som kom ut på engelska i år. Hussein har till och med fått sina dikter upplästa på fyra språk från en båt på Vättern – det fångna havet – i en livesändning som vi kallade Pandemipoesi under covid – 19.

Jorge Valero

Jorge Valero

Poet, författare och var Venezuelas ambassadör för UNESCO (FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur) i Paris när han gästade oss. Nu är han stationerad i Bryssel sedan 2022. Han har en lång karriär som diplomat inom FN. Han är känd för sin hårda kritik mot USA och blockaden mot Kuba. Jorge har publicerat nästan 30 böcker om politik, historia och poesi. Han är ett mycket gott exempel på att politik och samhällsengagemang hör tätt ihop med poesi.


Jona Burghardt

Jona Burghardt

Född i Buenos Aires, Argentina. Vid 30 års ålder flyttade hon till Tyskland där hon arbetar som tolk vid sidan av sitt skrivande. Jona översätter också andras dikter från spanska till tyska. Hon har hjälpt till att starta flera internationella poesifestivaler i Europa och även varit inbjuden till en rad poesifestivaler i olika länder. Jona är också en duktig seglare och här i Jönköping fick hon ta en tur på det fånga havet – Vättern.

Katia Cardenal

Katia Cardenal

Sångerska. Föddes i Managua, Nicaragua 1963. Hon är låtskrivare och började sin yrkeskarriär vid 16 års ålder tillsammans med sin bror Salvador Cardenal. Paret bildade duon Guardabarranco och de uppträdde tillsammans i 30 år, tills Salvador dog 2010. Katia har uppträtt på konserter i mer än 30 länder i Europa, på den amerikanska kontinenten och i Japan. Hon har 26 inspelade album, ett av dem fick guldpris i Norge 1999 där hon numera bor. Katia har också representerat sitt land i den latinamerikanska melodifestivalen 1990 och kom på andra plats. 2007 fick hon priset Sing to Peace från Björn Afzelius Foundation i Danmark. Katia arbetade tillsammans med Björn i Nicaragua och kom genom honom i kontakt med Evert Taubes visor. Hon har sjungit in en skiva som heter Taube på spanska, Fragancia, med egna översättningar. Mikael Wiehe skrev Sång till modet inspirerad av henne och kampen för frihet. Vi var stolta och lyckliga över att kunna välkomna henne till Björn Afzelius födelsestad Huskvarna där hon gav en magisk konsert på trädgårdsscenen i Smedbyn.

Lalo Barrubia

Lalo Barrubia

Född i Montevideo, Uruguay. Hon är författare och tolk. Lalo uttrycker en del av sina litterära verk som performance. Hon har publicerat poesi, noveller och romaner. Hennes novellsamling Råttor vann första pris i en tävling i Uruguy 2014. Hon är utbildad socionom och arbetar med olika projekt för frihetsberövande kvinnor i Malmö där hon bor sedan 2001. Här i Jönköping gjorde hon stor succé med sina framföranden där hon både sjöng och skrek ut sin poesi.


Safaa Fathy

Safaa Fathy

Fick förhinder

Sara Ehsan

Sara Ehsan

Född i Shahroud, Iran men kom som flykting till Karlsruhe i Tyskland 1986 där hon ännu bor med sin dotter och en katt. Hon började skriva poesi som 14 – åring. Då blev det mest kärleksdikter i dagboken. Senare hittade hon sin litterära röst efter avancerade studier i tyska, litteratur och konsthistoria vid universitetet i Heidelberg. 2008 tog hon sin magisterexamen och hon var också med och grundade en litteraturgrupp som kallades The Agnostic Butchers. Hon har ett stort internationellt engagemang som grundades i resor till Afghanistan, USA, Egypten, Palestina och Iran. När hon inte skriver poesi undervisar hon i skrivarkurser för flyktingar och invandrare. Hon har lång erfarenhet av antirasistiskt och humanistiskt arbete med flyktingar och interner. Sara har publicerat två egna diktsamlingar och medverkat i antologier men också i olika filmprojekt.

Zhivka Baltadzhieva

Zhivka Baltadzhieva

Fick förhinder