Poeter 2019

Aleisa Ribalta Guzman

Aleisa Ribalta Guzman

Född i Havanna, Kuba 1971. Hon har bott i Sverige sedan 1998 och är verksam som poet, översättare och kulturarbetare. Hon är utbildad ingenjör och arbetar som datalärare på en gymnasieskola i Helsingborg. Hon har publicerat diktsamlingarna Talud och Tablero på spanska och deltagit i två antologier av kvinnliga poeter. Hennes poesi har översatt till katalanska, engelska och svenska. Aleisa är också ansvarig utgivare för bloggen La Libélula Vaga (www.lalibelulavaga.com).

Assia Gibirila

Assia Gibirila

Född 1958 i vingårdarna i Bordeaux av en afrikansk mor och en fransk far. De flyttade sedan till Afrika där hon växte upp som den yngsta av fem syskon. Hon har alltid dragits till allt som är relaterat till skapande och kommunikation. Assia ärvde konsten att berätta genom poesin från sina föräldrar. Hon debuterade i bokform för över tio år sedan och har skrivit många böcker sedan dess. Skrivandet gör det möjligt för henne att ifrågasätta orättvisorna i världen, speciellt i hennes älskade Afrika. I Jönköping läste hon sina dikter till afrikanska trummor som ekade över staden.

Dominic Williams

Dominic Williams

Publicerad översättare, poet, skönlitterär författare och bokförläggare från Wales. Han har varit både gästföreläsare och mentor för studenter i Creative Writing på University of Wales Trinity Saint David. Han har varit inblandad i internationellt, konstnärligt arbete i snart 20 år, särskilt inom litteraturområdet. Dominic är grundare och skapare av write4words, en idéell organisation som verkar för litteraturens kraft genom hela livet. På Poesifesten uppträdde han med improvisationspoesi tillsammans med dansaren Stina Nilsson från Jönköping. Dominic är knuten till Kultivera i Tranås där han bland annat ansvarar för digitala poesisändningar.

Gabriella Eftimie

Gabriella Eftimie

Presentation saknas

Inghilda Tapio

Inghilda Tapio

(Inger Gunhild Maria) föddes 1946 i Valkeapää. Hon är uppvuxen i en renskötarfamilj som var flyttsamer och bodde i en kåta under hela året, sommar som vinter. Inghilda tillhör de sista nomaderna i Sverige. När hon började skolan 1953 hade hon aldrig bott i hus. Det var en stor omställning att helt plötsligt bo på ett internat med alla dess bekvämligheter, tider att passa och framför allt att lära sig att äta maträtter som hon överhuvudtaget inte visste fanns. Senare i livet studerade hon på universitet och har nu länge arbetat som lärare. Hon har skrivit nio böcker på sitt modersmål, samiska. Inghilda har även studerat konst i tre år och gått en treårig filmutbildning i Finland. Hon har också arbetat som skådespelerska på den samiska teatern Dálvadis/Giron Sámi teather.


Juan Cameron

Juan Cameron

Född 1947 i Valparaíso, Chile. Där läste han juridik och började sen arbeta som kulturjournalist. Han blev tvungen att lämna Chile efter militärkuppen 1973 och bosatte sig tillsammans med sin familj i Argentina där han försörjde sig som korrekturläsare och bokförsäljare. År 1977 återvände han till Chile och arbetade som lärare vid olika yrkesinstitut i hemstaden. Under 1980-talet vann han sina fyra första litterära priser. År 1987 lämnade han dock Chile och emigrerade till Sverige där han bosatte sig i Malmö de efterföljande tio åren och arbetade som kulturjournalist för veckotidningen Liberación. Han tappade aldrig kontakten med den chilenska litteraturen och under de år han var i Sverige vann han två viktiga litteraturpriser i sitt hemland. Förutom dessa har han fått en hel del andra utmärkelser för sitt skrivande i Chile, Spanien, Sverige, Costa Rica och Ecuador. År 1997 återvänder Juan till Chile men han förlorade inte kontakten med Sverige och sina många vänner här.

Jöran Linder

Jöran Linder

Född i Vällingby, Stockholm men bor sedan länge i Gränna. Han är ljuskonstnär och ingår i designduon Olsson och Linder. Han publicerade sin första diktsamling på bokförlaget Simon Editor under Poesifesten. "Allt finns kvar" heter den.

Lasse Söderberg

Lasse Söderberg

Poet och översättare och har även varit litteraturkritiker i olika dagstidningar. Som ung poet publicerade han sig först i skrifter som Metamorfos-gruppen gav ut i början av 1950-talet. Han har även givit ut ett stort antal egna diktsamlingar. I sitt arbete som översättare har Lasse Söderberg gjort sig känd för att ha introducerat fransk, spansk och latinamerikansk poesi. Han startade de Internationella poesidagarna i Malmö 1987 och drev dem fram till 2006. Eftersom Lasse blev sjuk och inte kunde delta 2018 tillägnade vi honom hela 2019 års Poesifest. Han är förmodligen den nu levande som gjort mest för internationell poesi i Sverige.

Leonardo Rossiello

Leonardo Rossiello

Född i Montevideo, Uruguay, 1953 och bor i Sverige sedan 1978. Han är författare, pensionerad forskare och lektor vid Uppsala Universitet. Han är representerad i olika novellantologier både i sitt hemland och i andra länder. Inom den genren har han publicerat sex böcker. Hans berättelse Bicicletas Románticas vann priset La maison de l ́Amérique Latine i Frankrike. Han har även publicerat tre romaner. En av dessa, Aimarte, fick första priset i en tävling i Colombia 2002. Sol de brujas heter hans senaste roman och Mejor me despierto hans senaste novellsamling, båda två publicerade av bokförlaget Simon Editor i Jönköping. Leo har också gjort en del översättningar från svenska till spanska, bland dessa Pär Lagerkvists Hissen som gick ner i helvetet.

Lindantonella Solano

Lindantonella Solano

Född i Riohacha, Colombia och tillhör ursprungsfolket wayúu, ett av Colombias stora indianfolk. Hon är utbildad psykolog och arbetar nu som skolkurator. Hon har medverkat vid olika internationella poesifestivaler i Colombia, Nicaragua och Venezuela. Hennes dikter har publicerats i litterära tidskrifter i Spanien, Mexico och USA. Bokförlaget Simon Editor i Jönköping har publicerat en av hennes diktsamlingar på spanska 2016. I hennes lyriska verk finns ett hus som rasar. Det är en symbol för att vi missbrukar jordens resurser, både naturen och människorna.


Pepe Viñoles

Pepe Viñoles

Konstnär och grafisk formgivare. Han föddes i Melo, Uruguay 1946 och har bott i Sverige sedan 1973. Han studerade bildkonst och pedagogik i Uruguay samt grafisk formgivning och illustration på Konstfack i Stockholm. Pepes konstnärliga arbete har ofta varit relaterat till poesi, litteratur, teater och musik. År 1982 skapade han affischen till den stora fest som anordnades i Stockholm när Gabriel García Márquez fick Nobelpriset i litteratur. Han är grafisk formgivare för utgåvorna från Aura Latina, bokförlaget som han grundade tillsammans med poeterna Lasse Söderberg och Angela García. Pepe var samarbetspartner i Malmös Internationella Poesidagar och Världspoesidagen i Malmö. Han har haft såväl separat -som samlingsutställningar i Sverige, Danmark, Frankrike, Belgien, Italien, Spanien, Kuba och Uruguay. Han tog med sig en utställning kring Lasse Söderbergs liv och verk som visades på Stadsbiblioteket i Jönköping under Poesifest 2019.

Ron Riddell

Ron Riddell

Född i Auckland, Nya Zeeland 1949. Han har tidigare arbetat som lärare, bokförläggare och i bokhandel. Han har uppträtt på många kulturfestivaler runt om i världen, i USA, Kanada, Colombia och El Salvador för att nämna några. Han har varit inblandad i flera freds – och kulturprojekt i Latinamerika, USA och Nya Zeeland. Ron har drivit ett poesicafé i Auckland och startat en poesifestival i Wellington, Nya Zeeland. Han är musiker, konstnär och författare till ett antal teaterpjäser och romaner och han har publicerat över 20 diktsamlingar. Hans arbeten finns översatta till tyska, franska, japanska, turkiska, arabiska, spanska och svenska.

Siham Jabbar

Siham Jabbar

Född i Bagdad, Irak men bor sedan 2007 i Jönköping där hon arbetar som lärare. Hon undervisar i arabiska på gymnasieskolor i Jönköping. I Bagdad arbetade hon på universitet där hon undervisade i modern arabisk litteratur. Hon har publicerat sju böcker om arabisk litteratur och poesi och också givit ut fem egna diktsamlingar. Hennes dikter var starkt kritiska till regeringen i Irak och hon kunde därför inte publicera dem där. De är utgivna i Kairo, Egypten. Flera av hennes dikter finns översatta till engelska, franska och svenska.

Ulf Eriksson

Ulf Eriksson

Född 1958 i Stockholm, debuterade 1982 med diktsamlingen Varelser av gräs. Hans författarskap omfattar i dag ungefär trettiofem titlar, varav tretton diktsamlingar samt det stora dikturvalet Stämmor av ljus fördelar världen (2011). Till prosan hör ett flertal novellsamlingar, exempelvis Okeanos (2014) och Det försvunna rummet (2008), essäromaner som Varelser av glas (2005) och Det begravda berget (2016) och essäistik som De oföddas förflutna (2011) och Demokratins röst (2015). Som kritiker är Eriksson kännare av spanskspråkig litteratur och har även utgivit ett tiotal översättningar från spanska. Hans egen poesi finns översatt till ett femtontal språk. Han har varit handledare på Litterär gestaltning i Göteborg och ledare för Fria Seminarier i Litterär kritik. Hans senaste bok var diktsamlingen Skalornas förråd (2018).