Poesifest 7-9 september 2023
– Den sjätte
Nu är poesifesten 2023 slut – men som vi brukar säga – poesin finns kvar. Detta år delade vi ut fler minnesböcker än någonsin, så poesi lär finnas i många hem i jönköpingstrakten. Som seden bjuder invigde vi på Stadsbiblioteket och där fick vi fin hjälp av poeten Athena Farrokhzad att presentera våra poeter. Hon läste också själv från sin senaste diktbok Åsnans år. Athena passade också på att berömma Jönköpings bibliotek för deras fina poesihylla. Där kan ni låna flera av våra tidigare gästpoeters verk på olika språk. Efter invigningen rullade poesifesten igång. Poeterna fick besöka skolor och träffa barn och ungdomar, en stor men inte så synlig del av vår festival. Värt att nämna är också vår smyginvigning på Råslätts bibliotek. Ännu ett bibliotek som håller poesin högt. Ni är guld värda i dessa kulturfientliga tider.
Vi blev återigen inbjudna till Lunchlyrik på Spira för andra året i rad. Det håller på att bli en tradition, så även porträttutställningen utanför på kullen. Erik Lindfelt lotsade poeter, musiker och publiken genom programmet. Han smög in en liten Alf Henrikssondikt och även några rader av egen fatabur. Genom att ett stort gäng unga deltagare från Mullsjö folkhögskola satt i publiken är vi extra glada för att ha kunnat visa Spira för en ny publik. Kulturhuset Spira är Jönköpings läns finrum för kultur av alla de slag. Vi vill att alla ska få se det och njuta av kultur i alla former i en underbar miljö.
Pilsnerpoesin fick byta plats till John Bauer Hotel där även våra gästpoeter huserade. Många kom och läste egna dikter och vi hade även två fina bokpresentationer där.
En nyhet för året var Lyrik på landet där vår producent Víctor Rojas bjöd in till poesiläsning med musik och kaffe. Vädrets makter kunde inte varit på bättre humör. Vi fick möjlighet att se Jorge Restrepos porträttutställning av Svenska Akademien 2018 samt förstautgåvan av Pablo Nerudas Canto general som Víctor fått i födelsedagspresent av Lasse Söderberg. Några fick också chansen att sitta i Harry Martinssons skolbänk som också finns i detta poesihus.
Mycket kan hända när man arbetar med poesi. Vi lyckades till exempel återförena gamla Jugoslavien genom att bjuda poeter från Bosnien, Kosovo, Montenegro och Serbien. De fick en fin artikel i lokaltidningen: ”Poesin är ett medel för att förena oss”.
Nu siktar vi på POESIFEST 2024